Luontomaisema on ikääntyneelle merkityksellinen. Luontoympäristö rauhoittaa sydämen sykettä ja laskee verenpainetta. Luonnossa oleilu ja ulkoilu vähentää stressiä, kohottaa mielialaa ja parantaa unen laatua. Se myös parantaa keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä ja lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja osallistumisen halua. Vaikutukset voi huomata paremmin erityisesti niillä ikääntyneillä, joilla on todettu masentuneisuutta. Muistisairaille ikääntyneille viherympäristö taas tuo myönteisiä tunteita, aistivirikkeitä ja mahdollisuuksia palkitsevaan toimintaan.

Luonnon elvyttävät vaikutukset tulevat esille erityisesti silloin, kun lähiviheralueita käytetään säännöllisesti yli viisi tuntia kuukaudessa tai kun kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla käydään kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa. Suurempi vaikutus on erityisesti kaupunkien ulkopuolisilla luontoalueilla, ne sillä vaikuttavat mielialaan tehokkaammin kuin kaupungeissa sijaitsevat viheralueet. Vahvempia elpymiskokemuksia, sekä vahvempaa emotionaalista hyvinvointia saavutetaan myös silloin, kun vapaa-ajasta suurempi osa käytetään ulkoiluun. Parasta elpymistä tapahtuu luonnossa sijaitsevissa mielipaikoissa ja erityisen voimakasta elpymiskokemusta voi saavuttaa silloin, kun mielipaikka sijaitsee rannalla, virkistysalueella tai kaupunkimetsässä. Elpymiskokemukset eivät ole yhtä voimakkaita rakennetussa kaupunkiympäristössä ja puistoissa, mutta ikääntyneille niissä vietetty aika on siitä huolimatta merkityksellistä.

Metsä on suomalaiselle luonnollinen oleskeluympäristö, joka rauhoittaa ja tuo tiettyä ajattomuuden tuntua. Metsässä kulkeminen ei ole itsestäänselvyys, jos toimintakyky on rajoittunut. Metsän äärelle, sen tunnelmasta nauttimaan, voi kuitenkin päästä myös sellaisessa tilanteessa; esimerkiksi nuotiopaikalle tai kodalle, tai vaikkapa helppokulkuisille, rakennetuille poluille. Tällaisia virkistysalueita löytyy monesta kunnasta. Metsä on rakennetussa viherympäristössä tai esikaupunkialueilla usein puistomaista ja hoidettua. Tiet ja polut tai ainakin osa niistä ovat kunnossapidettyjä ja helppokulkuisia, joten liikuntarajoitteistenkin ja pyörätuolilla kulkevien on mahdollista päästä niille. Retkeen voi yhdistää esimerkiksi eväät ja kahvin, kun nautitaan raikkaasta ulkoilmasta.

Puisto ympäristönä tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen tekemiseen. Sitä voi käyttää muun muassa rentoutumiseen, virkistäytymiseen ja voimisteluun. Vaihtelua ja elämäniloa voi tuoda, vaikka yhteinen laulu -ja tanssituokio puistossa. Kaupunkialueilta on löydettävissä eri tyylisiä, eri kokoisia ja eri näköisiä puistoja, erilaisine kasvillisuuksineen. Kaupunkiympäristössä puisto voi parhaimmillaan edustaa kuin omaa puutarhaa tai pihaa. Puistojen istutukset voivat tuoda mieleen monenlaisia muistoja. Myös sisältä ulospäin näkyvä puisto -tai vihermaisema voi olla ikääntyneelle tärkeä stressin ja kivunlievittäjä. Lähiympäristöjen erilaisia puistoja on hyvä hyödyntää. Erityisesti silloin, jos luontonäkymä ei ole mahdollinen myöskään ikkunoista katsottuna.

Sisäpuisto vaatii resursseja, mutta kaupunkiympäristöisessä hoivakodissa tai toimintakyvyltään heikentyneelle ikääntyneelle se voisi olla aisteja ja mieltä hivelevä kosketus luontoon. Sisäpuiston laajuus tai sinne yhdisteltävät muut elementit, kuten luonnon äänet, ovat suunniteltavissa tilojen ja mahdollisuuksien mukaan. Sisäpuistossa lattia on peitetty nurmella ja ympäristössä voi olla erilaisia viherkasveja, kuvia tai esimerkiksi vesiaiheita.

Aistimaailman esimerkkejä

Kuulo

Luonnon äänet: puiden humina, tuulessa kahisevat kasvit, lintujen laulu, purojen solina

Eläinten äänet

Solisevan vesiaiheen ääni

Tunto

Puun halaaminen tai koskettaminen

Eläinten läheisyys, koskeminen ja silittäminen

Puiston penkillä istuskelu

Lehtien, kukkien, oksien, sammaleen marjojen, hedelmien ja vihannesten yms. koskettelu, muodot, pinta, pehmeys

Näkö

Eri puulajien / kasvien tunnistaminen ja mieleen palauttaminen

Metsän eläinten tunnistus

Metsämaiseman katselu

Mielipaikan valitseminen metsästä tai puistosta

Haju

Metsän tuoksut esim. sateen jälkeen

Kypsyvien hedelmien ja marjojen tuoksut

Leikatun nurmen tuoksu

Maku

Riistaeläinten lihaa hyödynnetään ruoanlaitossa

(itsepoimittujen) marjojen ja sienien käyttö

Ulkona syöminen ja juominen, kahvittelu, grillaaminen (esim. jos grillikota, niin pannukahvit)

Hyötyliikunta

Retket lähipuistoihin/metsiin, virkistys- ja taukopaikkojen hyödyntäminen

Lintujen ja oravien ruokinta

Villivihannesretket

 

Lue lisää:

Metsämieliharjoituksia

Mielenterveysseuran Hyvän mielen virtuaaliset metsäkävelyt

Tutustu myös:

Ikäinstituutin Luontoelämyspolku – ohjaajan opas