Senioripäiväkoti Varpunen

Vanhukset, Erityisryhmät
Hoivapalvelut, Fysiologinen kuntoutus, Sosiaalinen kuntoutus, Psykoterapia, neuropsykologinen kuntoutus, Ennalta ehkäisy, varhainen puuttuminen, Päivätoiminta, Erityisryhmien liikunta-, virkistys- tai virikepalvelut

Kohteen kuvaus

Senioripäiväkoti Varpunen on keidas keskellä kaupunkia, jossa luonto, eläimet ja puutarha ovat läsnä koko ajan. Miljöötä rakennetaan ja kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa, ja se uudistuu asiakkaiden myötä. Meillä tehdään ihmisen mittaisia asioita, joilla ylläpidetään, tuetaan ja palautetaan arjen toimintakykyä. Meille voi tulla tunniksi, pariksi, yöksi tai useamman päivän jaksolle silloin tällöin tai säännöllisesti. Toteutamme turvallista ja kuntouttavaa luontohoivaa eli mm. aktivoidaan aistien käyttöä, ylläpidetään koordinaatiota, aktivoidaan muistia ja kognitiivisia ja sosiaalista toimintakykyä

Perustin Senioripäiväkoti Varpusen vuonna 2015. Perinteisen hoitoalalla käsitetyn ikäihmisten sairauksien hoitamisen lisäksi halusin tuoda palveluita, joissa ikäihminen ymmärretään kokonaisvaltaisesti, sairauksistaan huolimatta toimivana, itsenäisenä ja omana persoonanaan, inhimillisenä yksilönä. Varpusen toiminnan tavoite on tukea ikäihmisen kotona asumista, sillä koti on jokaiselle se rakkain paikka. Varpunen on kuin toinen koti, joka tuo elämään turvallisen hoivan lisäksi sisältöä, runsautta, onnistumisen kokemuksia, pystyvyyttä, osallisuutta, elämänlaatua ja elämänhallintaa.      

Useimmilla Varpusen työntekijöillä on sosiaali- ja terveysalan peruskoulutus ja se on lähtökohta, josta erikoistutaan Varpusen moniammatillisen tiimin osaajaksi. Itselläni on lähihoitajan ja jalkojenhoitajakoulutuksen lisäksi vanhustyön, psykiatrisen hoidon ja saattohoidon erikoistumiskoulutus. Osaamista täydennetään monipuolisella verkostolla, jossa on mm. kuvataideterapia-, ravitsemus-, luontomatkailu-, eläintenhoito-, kiinteistö- ja puutarhanhoito-osaamista. Verkostoon kuuluu myös vaihtoehtohoitojen ammattilaisia. Työntekijöiden merkittävin osaaminen on kuitenkin aito läsnäolo, asiakkaan arvostus ja kuuntelutaito: koko miljöö asiakkaineen muodostaa osaajaverkoston, johon kuuluu jatkuvasti päivittyvä hiljainen tieto.

Kotikuntoisuuden ylläpito ja tukeminen tapahtuu arjen askareissa esimerkiksi kun suunnitellaan, mitä tehdään ruuaksi kauden antimista, ruokitaan lampaita, hoidetaan puutarhaa ja suunnitellaan vuosikelloa. Lampaat ja vierailevat karvaiset kaverit ovat ”Vinttivitamiineja vailla vertaa” ja ne kuulevat monia tarinoita, niille jutellaan omia iloja ja suruja, mutta toisaalta myös jo pelkkä läsnäolo tasaa ja kohottaa mielialaa. Asiakkailta itseltään syntyy uusia ideoita, kuten ”Kulkurin kierros”, joka on liikkumista, muistia ja sosiaalista vuorovaikutusta edistävä ohjattu reitti Varpusen puutarhassa. Arkiset askareet myös auttavat hoitohenkilökuntaa havaitsemaan ajoissa asiakkaan toimintakyvyn muutokset, jolloin niihin voidaan reagoida nopeasti ja välttää esimerkiksi vuodeosastoreissut.  

Toimintakyvyn ja kotikuntoisuuden palauttaminen on esimerkiksi vuodeosastojakson jälkeen tarpeen ja meillä voi kerätä voimia ja palautua arkirytmiin. Voimaantumiseen tarvitaan myös rauhoittumista ja läsnäoloa, olemista, johon puutarha ja erityisesti eläimet antavat erilaisia mahdollisuuksia. Lampaan turpakarvojen kutina ruohotupsua ojennettaessa on ”yks parraimmista ropparohdoista”. Kotiutuksen tukeminen Varpusessa tarkoittaa pehmeää laskua kotiutumiseen eli fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kuntoutumista ja varmuutta kotona pärjäämiseksi.

Green Care nivoutuu osaksi arkipäivän rytmiä ja näyttäytyy jokaisessa palvelun osa-alueessa. Luontokokemukset siirtyvät sisätiloihin, esimerkiksi peseytymisessä ja jalkojen hoidossa käytetään luonnon yrttejä, sisustuksessa on käytetty luonnonmukaisia rauhoittavia värejä ja luonnon materiaaleja sekä luontoyhteyttä kertovina kuvina; ruuanlaitossa käytetään paikallisesti tuotettuja, kauden tuoreita raaka-aineita, omien kanojen munia, oman puutarhan ja viherhuoneen anteja. Esteettömät näkymät sisältä ulos tarjoaa mahdollisuuden luonnon tarkkailuun ja vie ajatukset pois sairaudesta, voimaannuttaa ja rauhoittaa esimerkiksi sairaudesta toipuvaa.

Piha on alati elävä ympäristö, jota voidaan muokata ja muovata asiakkaiden kanssa. Se inspiroi, mahdollistaa ja on lähde, josta ammennetaan. Toiminnassa näkyy vuodenajat: esimerkiksi tehdään yhdessä juhannusvastat, keväisin vastaanotetaan lampaat ja kanat, syksyllä korjataan sato ja talvella muistellaan kesää itse tehdyn mansikkahillon inspiroimana, tehdään lyhtypolku, ruokitaan lintuja itse tehdyllä ruualla ja tietenkin aletaan jo suunnittelemaan kevättä. Kukin saa osallistua ja vaikuttaa voimavarojensa mukaan, sillä ”täällä saa olla oma ihtensä”. Päiviin liittyy inspiraatioksi ja vaihteluksi myös luontoon liittyviä muistipelejä, lauluja ja tietokilpailuja. 

Yhteisöllisesti talolla on koko satavuotisen historiansa ajalta vahvat juuret yhteisössä sen oltua mm. sairaalana ja päiväkotina. Nämä menneiden sukupolvien tarinat elävät edelleen ja ovat merkittävä osa yhteisön elämää. Toiminnassa pyritään ympäristövastuullisuuteen ja asiakkaiden kyyditykset järjestetään pitkälti yhteiskyydityksin.  

Asiakkaitamme on pääasiassa kotona asuvat ikäihmiset, muistisairaat, omaishoidettavat, kuntoutujat, mutta yhtälailla itsestään, omasta kotikuntoisuudestaan, toimintakyvystään ja hyvinvoinnistaan huolehtivat ikäihmiset. Varpusessa käy virkistäytymässä myös palveluasumisen piirissä olevia ikäihmisiä.

Luonto tarjoaa tutun ja itsessään neutraalin näyttämön toimijuuden palauttamiselle, ihmisen kohtaamiselle, kuulluksi ja nähdyksi tulemiselle eri taustoista ja erilaisessakin kunnossa oleville asiakkaille. Luontolähtöisyyden vaikutukset ikäihmisen elämänlaatuun ja hyvinvointiin on enemmän, kuin mitä pelkällä perinteisellä hoitotyöllä pystytään antamaan. Luontolähtöisyys motivoi löytämään ja ylläpitämään elämän rytmiä, voimauttavia rutiineja, itsestä huolehtimista myös kotona. Resonanssi luontoyhteydessä siirtyy hyvinvointiin itsensä kanssa, vaikuttaen läheisiin ja yhteisöön. Luontolähtöinen toimintatapa on lempeä ja mutkaton keino tukea, aktivoida, motivoida ja saada aikaan onnistumisen kokemuksia, mielihyvää, tasapainoisuutta ja tyytyväisyyttä. Paras kiitos työstä on nähdä kenties jo kadonnut yhteys ja nähdä, kuinka ihminen kasvaa taas kokonaiseksi, merkitykselliseksi, ohi iän ja sairauksien.

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö

Mari Kotilainen

Osoite

Mähköntie 10
81720 Lieksa

Puhelin

045 614 8380

Sähköpostiosoite

mari.kotilainen@varpunen.fi

Kotisivu

www.varpunen.fi

Sijainti kartalla

Kuvia kohteesta

Mukaan toimintaan

Green Care Itä-Suomi on alueellinen yhdistys, joka edistää luonnon hyvinvointivaikutuksiin perustuvaa palvelutoimintaa.

Liity jäseneksi

Yhteystiedot

Johanna Rinnekari, ProAgria Pohjois-Karjala 
Puhelin +358 40 301 2441, johanna.rinnekari@proagria.fi

Katri Palpatzis, Karelia Ammattikorkeakoulu

Puhelin +358 50 405 9986, katri.palpatzis@karelia.fi

Pj. Riina Harinen, Green Care Itä-Suomi alueyhdistys
Puhelin +358 45 319 5145, info@onnenpisara.fi